Lev livet fuldt ud som selvtestende

Jeg kender min værdi

Dit helbred har høj prioritet. Kender du din INR-værdi, kan du bedre regulere blodets evne til at koagulere (størkne), hvilket øger din sikkerhed og din livskvalitet.

Viden om, hvordan kost, motion og livsstil påvirker blodets evne til at koagulere, kan hjælpe dig med at træffe de rigtige valg, så du kan leve livet fuldt ud.

Kost

Kost

Warfarin reducerer den mængde af vitamin K, man som patient har i blodet. Vitamin K er et vitamin, der medvirker til blodets størkningsevne. Kosten kan have indflydelse på din krops indhold af vitamin K og hermed have indflydelse på behandlingen med warfarin. Mange mennesker, der får blodfortyndende medicin som f.eks. warfarin, spekulerer på, om de skal reducere den mængde vitamin K, de indtager i deres mad, og som kan reducere effekten af deres warfarin.

Der er intet bevis for, at det er en fordel at spise færre grøntsager.

Patienter, der tager orale blodfortyndende midler, advares mod at foretage drastiske ændringer i deres kost, f.eks. fra at spise få grøntsager til en ren vegetarisk eller vegansk kost med masser af grøntsager. Hvis du ønsker at foretage en sådan ændring, skal din INR tjekkes hyppigere i den periode, hvor diæten ændres.

Husk, at grøntsager (alle slags) og frugt skal være en del af din kost, ligesom hos alle andre, som ikke tager blodfortyndende medicin. Alsidig og hyppig indtagelse af grøntsager kombineret med den rigtige dosis af blodfortyndende medicin er den rigtige måde at få en god INR-balance med sund kost. En sund og alsidig kost kombineret med en blodfortyndende behandling, der er justeret til dine personlige behov, er af afgørende betydning. At måle sig regelmæssigt kan være afgørende for din læge eller dit sundhedspersonale, for at de kan foretage de korrekte justeringer.

Det, der har en afgjort uhensigtsmæssig indflydelse på din INR-værdi, er uregelmæssig indtagelse af grøntsager, dvs. at spise en masse grøntsager den ene dag og ingen den næste.

Motion

Motion

Regelmæssig motion har en positiv virkning på dit hjerte, din krop og dit sind og er en vigtig del af en sund livsstil. Det gavner også dit niveau af kolesterol og lipider i blodet, men før du begynder at motionere, bør du spørge din læge til råds. Din læge vil måske anbefale et elektrokardiogram for at vurdere, hvilket fysisk belastningsniveau der er bedst for dig.

Personer med atrieflimren

Ved atrieflimren slår hjertemusklen meget uregelmæssigt, hvilket indebærer, at den mængde blod, der pumpes ud af det venstre hjertekammer ved hvert hjerteslag, kan variere. Personer med atrieflimren har ofte en uregelmæssig puls, der varierer i styrke, når de føler på deres håndled med fingrene, og det betyder, at kroppen modtager en varierende mængde ilt, når musklerne bruges, og dette er også tilfældet ved fysisk belastning.

Forskning viser, at let til moderat aktivitet, f.eks. regelmæssige gåture, kan være godt for personer med atrieflimren.

Indoperation af mekanisk hjerteklap

Hvis du har fået indopereret en mekanisk hjerteklap, vil du f.eks. bemærke en forbedring af din stakåndethed eller træthed, og du vil blive overrasket over, hvor hurtigt du kan begynde at bevæge dig igen. Under vejledning af dit hjerterehabiliteringsteam kan du finde et passende aktivitetsniveau.

Behov for motion varierer fra person til person, så du bør tale med din behandler om råd og vejledning.

Nyttige råd om motion kunne være

  • Byg din motionsmængde langsomt op.
  • Vælg en motionsform, som du kan lide! For eksempel gåture, havearbejde, cykling, dans eller svømning.
  • Overanstreng dig ikke: motionér kun, til du føler dig varm og lidt forpustet.
  • Hold op med at motionere, hvis du føler dig syg, svimmel eller meget forpustet.

Rejser

Rejser

Det er vigtigt at holde dit INR-niveau inden for dit terapeutiske område, også når du rejser eller er på ferie. Hvis du ikke gør det, kan du komme i en situation, hvor du har en øget risiko for blødninger eller propper som f.eks. slagtilfælde.

For bedre at kunne planlægge din rejse bør du diskutere med din læge, hvordan du bedst styrer din blodfortyndende behandling, mens du er væk. Du kan f.eks. ønske at få målt dit INR-niveau før og efter rejsen, og – afhængigt af varigheden af turen – måske også mens du er væk.

Det kan være en udfordring at holde kosten og livsstilen ensartet, når man rejser. Personer i blodfortyndende behandling skal være omhyggelige med at holde deres indtagelse af vitamin K så tæt på det, de er vant til. Det samme gælder alkohol. En ændring i klima og temperatur kan også være en belastning for blodcirkulationen og kan påvirke din koagulation.

Mulighed 1: At tage på ferie UDEN at måle din INR-værdi

For mange patienter, der tager på ferie, måler deres læge INR-niveauet et par dage før. Deres dosis af warfarin fastsættes, og af sted går det på den længe ventede ferie.

Et par uger senere vender de tilbage for at få foretaget endnu en INR-måling. Muligvis finder de ud af, at deres resultat ligger uden for området. Dette kan starte en runde med dosisjusteringer og målinger, der kræver mere tid væk fra arbejdet.

Mulighed 2: At tage på ferie og arrangere måling af INR dér

Hvis du får arrangeret, at en klinik måler din INR, mens du er på rejse, kan du reagere med det samme, hvis der er ændringer i dit koagulationsniveau. Ulempen er, at du skal bruge tid i din ferie på at sidde i en klinik eller et laboratorium, mens din familie eller venner er ude og nyder livet. Desuden kan forskellige analyseprocedurer gøre, at overensstemmelsen mellem målingerne ude og hjemme ikke er den bedste.

Mulighed 3: At tage på ferie, hvor du selv tester

Hvis du tager din CoaguChek med dig, kan du altid reagere med det samme på eventuelle ændringer. Hvis der er variationer i din INR-værdi, kan du se ændringen med det samme på dit instrument. Du kan derefter enten rapportere resultatet til din læge, eller, hvis du har fået træning i det, evt. selv ændre doseringen. Testen tager kun et par minutter, så du er hurtigt tilbage på stranden eller bakkerne, hvor du kan nyde samværet med familien. Sidst, men ikke mindst, bevares overensstemmelsen mellem målingerne, da det er det samme CoaguChek instrument, du bruger derhjemme.

Tips:

Flyrejser: Husk at tage din CoaguChek® med i håndbagagen. CoaguChek® instrumentet kan scannes i lufthavnen uden at blive beskadiget. Hvis du tager din CoaguChek® og teststrimlerne med i håndbagagen, undgår du desuden evt. stress, hvis din bagage går tabt.

Når du er ankommet til destinationen, kan du opbevare strimlerne i beholderen ved stuetemperatur (CoaguChek® instrumentet kan opbevares ved 2-30 °C). Instrumentet må ikke anbringes i direkte sollys eller ved en luftfugtighed højere end 85 %.

Risici

Alkohol påvirker INR-værdierne

Store mængder alkohol har en størknende effekt på blodet. En vedvarende indtagelse af alkohol har imidlertid den modsatte effekt, dvs. at blodets størkningstid reduceres. Alkohol bør indtages i moderate mængder. Spørg altid din læge til råds.

Interferenser ved måling med CoaguChek systemer

Hæmatokritværdier (den del af blodets volumen, der består af røde blodlegemer) uden for standardområdet (25 – 55 %) kan interferere med dine CoaguChek resultater. Det samme kan sygdomme som polycytæmi, anæmi, cancer eller jernmangel.

Lupus antikoagulans INR unormalt høj: Tilstedeværelsen af anti-fosfolipid-antistoffer (APA) som f.eks. lupus antistoffer (LA) kan føre til forlængede størkningstider, dvs. forhøjede INR-værdier. En sammenligning med en APA-insensitiv laboratoriemetode anbefales, hvis man er bekendt med eller har mistanke om tilstedeværelsen af anti-fosfolipid-antistoffer.

Undgå uregelmæssig indtagelse af grøntsager og andre fødevarer, der er rige på vitamin K

Følgende fødevarer er rige på vitamin K og bør spises med omtanke (undgå at spise meget af det den ene dag og intet den næste):

  • Fisk, lever, spinat, kål, blomkål, broccoli, rosenkål og grønkål.

Urteprodukter (urtete) kan påvirke INR. Det samme kan vitaminer og mineraler, homøopatiske medikamenter, traditionel medicin som f.eks. kinesisk medicin, probiotiske produkter samt ernæringstilskud som f.eks. aminosyrer og essentielle fede syrer.

For at få en bedre kontrol over din INR kan du selv monitorere efter behov med dit eget CoaguChek® instrument efter tilladelse fra din læge.

Få vejledning omkring CoaguChek® hos dit lokale AK-center

Flere og flere personer skal have blodfortyndende medicin

Læs mere her