E-learning

Lær om selvtest og brugen af blodfortyndende medicin

Tryk her

Mærk friheden med CoaguChek®

Selvtestende blodfortyndende behandling (AK-behandling) betyder, at du får udleveret et CoaguChek® måleapparat på et udvalgt hospital, hvor du også bliver oplært i, hvordan du selv måler din INR-værdi. Hvis du derudover bliver selvstyrende, kan du selv efter din måling justere din medicinering.

Selvtestende eller selvstyret behandling kan være aktuelt for dig, der er i behandling med blodfortyndende medicin bl.a. efter en blodprop, mod atrieflimren, efter mekanisk hjerteklapoperation eller efter venetrombose.

 

Selvstyret

Styrer selv sin dosering af medicin

Selvtestende

Får sin medicindosering meldt udefra

Tre fordele ved at være selvtestende:

1. Mere frihed

Undgå hyppige kontrolbesøg hos egen læge eller på AK-klinik. Foretag selv målingen - hvor og når du vil.

AK-Centre i Danmark

2. Større tryghed

Følg din blodfortyndende behandling tættere og få større indsigt. Foretag en ekstra måling, hvis du føler dig utryg.

Lær fra andre patienter

3. Ændret selvopfattelse

Du føler dig i mindre grad som "patient", når du ikke behøver at komme fast hos din læge eller på hospitalet.

Download flyer om selvtestning

Mindre patient, mere menneske?

Læs mere om, hvordan du kan få en CoaguChek®.

Læs mere her

Se Jacobs historie

Jacob er uafhængig efter hjerteoperationen

Tekst og foto: Søren Frederiksen, Magasinværkstedet

Jacob Madsen styrer selv sin behandling med blodpropforebyggende medicin. Det giver ham tryghed og uafhængighed i en travl hverdag som selvstændig erhvervsdrivende.

Når du køber en opvaskemaskine eller et tv, kan det være, at du får besøg af Jacob Madsen eller en af hans fem medarbejdere. Jacobs firma JM Montering og Service monterer og installerer nemlig hårde hvidevarer og tv for blandt andre Skousen og Elgiganten. Det giver en travl arbejdsuge, hvor 37 timer sjældent rækker for den 38-årige selvstændigt erhvervsdrivende.

Derfor er det en stor fordel for ham, at han ikke længere skal forbi sin læge hver tredje uge for at få målt blodets INR-værdi som en del af behandlingen med blodpropforebyggende medicin.

”Selvom jeg til en vis grad kan planlægge min dag, er selvstyret AK-behandling det eneste rigtige for mig. Der var situationer, hvor jeg måtte ringe til min læge og flytte tiden eller blæse derhen i bilen i sidste øjeblik,” fortæller Jacob.

Han taler om den første periode efter hjerteoperationen for nogle år siden, hvor han fik en mekanisk hjerteklap og efterfølgende blev oplært i selvstyret AK-behandling i AK-centret på Frederiksberg Hospital. Dér lærte han at måle sin INR-værdi med CoaguChek INRange apparatet fra Roche Diagnostics og at regulere den blodpropforebyggende medicin, som han skal tage resten af livet.

”Det var sygeplejerskerne på Rigshospitalet, som fortalte mig om selvstyret AK-behandling, og jeg blev skrevet op til den allerede inden operationen,” siger Jacob.

Tryghed og uafhængighed

Ifølge Jacob var det nemt at lære selvstyret AK-behandling, og i dag klarer han alting hjemme i huset i Fjenneslev på Midtsjælland. Faktisk er han kun forbi Frederiksberg Hospital én gang om året for at få tilset CoaguChek INRange apparatet. Resten af året skriver han bare måleresultaterne ind på hjemmesiden CoaguChek Link, når han måler sin INR-værdi, så AK-centret kan følge med i, at alt er, som det skal være.

Selvom hans INR-værdi stort set aldrig er for lav eller for høj, så det er nødvendigt at regulere antallet af tabletter, er Jacob begejstret for selvstyret AK-behandling.

”Det giver tryghed, at jeg bare kan lave en ekstra måling, når jeg vil. For eksempel har jeg talt med AK-centret om, at INR-værdien kan svinge i perioder, hvor jeg er stresset,” siger Jacob og tilføjer:

”Og så er uafhængighed vigtig for mig. Selvom jeg havde vidst det meste af mit liv, at jeg havde problemer med en hjerteklap, havde jeg aldrig følt mig som en patient. Og nu slipper jeg også for at gøre det efter operationen. Jeg lever et helt normalt liv.”